een circulaire procesketen volledig bestaande
uit recycelde polyester

Transitie naar een circulaire polyester textiel keten

Het belangrijkste doel van het consortium “Transitie naar een circulaire polyester textiel keten’ is de ontwikkeling van een volledig circulaire procesketen voor polyester matrassen. Dit omvat de verschillende materiaalkringlopen binnen de productieketen, zodat we niet alleen op de verwerking van polymeren focussen, maar focussen op het sluiten van de volledige productieketen van matrassen en bedtextiel. Texperium speelt rol in de garenontwikkeling uit de recyclde polyester.

De projectpartners binnen dit project maken het mogelijk om circulaire polyestermatrassen op industriele productieschaal in een geavanceerde productiestraat te produceren. Ook om op industriele productieschaal  te recyclen waardoor de verschillende materiaalkringlopen binnen de productieketen voor matrassen en beddengoed worden gesloten. Dit project zal als mondiaal voorbeeld dienen voor de matrassen- en textielindustrie waardoor een grote versnelling aan de circulaire polyester textiel transitie zal worden gegeven. Hierbij zal door projectpartners gewerkt worden aan het verlagen van de kostprijs van het circulair matras. 

Binnen het project wordt dankzij het interactieve proces per werkpakket de stap gemaakt naar TRL 7/8.

Werkpakket 1: Binnen werkpakket 1 wordt stapgewijs toegewerkt naar een operationele pilot-productiestraat voor het geautomatiseerd produceren van circulaire matrassen van Auping in alle uitvoerigen en verschillende formaten.

Werkpakket 2: Voor het welslagen van mechanische recycling en/of chemische recycling in de praktijk is het van groot belang om binnen werkpkket 2 nieuwe kennis op te doen. Gericht wordt op kennis met betrekking tot de ontmanteling en grondstofvoorbereiding van teruggebrachte en afgedankte matrassen.

Dit project is onderdeel van het REACT-EU programma en gefinancieerd door het operationeel programma (OP) EFRO Oost-Nederland. EFRO Oost-Nederland is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincie Overijssel en Gelderland en werkt aan structurele versterking van de economie. Oost-Nederland zet de EFRO middelen in op innovatiestimulering en koolstofarme economie. Het doel is dat meer Oost- Nederlandse MKB-bedrijven meer omzet halen uit nieuwe producten. Kijk voor meer informatie over het subsidieprogramma op: www.op-oost.nl