Skip to content

Projectplan Subsidieaanvraag Grote R&D Samenwerkingsprojecten EFRO OP-Oost

SUREMADE

Het operationeel programma (OP) EFRO Oost-Nederland is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Overijssel en Gelderland en werkt aan structurele versterking van de economie. Oost-Nederland zet de EFRO-middelen in op innovatiestimulering en koolstofarme economie. Het doel is dat meer Oost-Nederlandse MKB-bedrijven meer omzet halen uit nieuwe producten.In de afgelopen eeuw is de wereldwijde vraag naar grondstoffen explosief gestegen. De verwachting is dat de vraag naar grondstoffen in de komende decennia verder zal toenemen, door een groeiende wereldbevolking en toenemende consumptie. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. 

Binnen het project Suremade willen de consortiumpartners  interieurtextiel verduurzamen, middels het verminderen van het gebruik van virgin materialen door hoogwaardige recycling, reductie en hergebruik van afvallen, doorvoeren van recycling in ontwerp en professionalisering en optimalisering, middels automatisering, van het productieproces.

De subdoelstellingen van het project zijn:

– Hoogwaardig verwerken van afvalstromen tot bruikbare vezels voor de ontwikkeling naar interieurtextiel;
– Constante ontwikkeling van garen op basis van hoogwaardig gerecycled polyester;
– De ontwikkeling van duurzame en circulaire eindproducten voor de interieurtextiel sector:

De bedrijven Coulisse, Gaudium, Verosol en Texperium ontwikkelen gezamenlijk duurzame rolgordijnen en functionele screens op basis van gerecycled polyester dat wordt verkregen uit rest- en afvalstromen uit de textielbranche. Deze stromen worden door Texperium, in samenwerking met ketenpartners, mechanisch gerecycled en verwerkt tot garens. Deze technische garens worden door Gaudium geweven tot een doek, Verosol veredeld dit doek middels een uniek metalliseringsproces tot functionele screens voor de markt en Coulisse verwerkt het ontwikkelde halffabricaat tot duurzame rolgordijnen. Gebroeders van der Geest zorgt er op haar beurt voor dat ook de ‘echte’ afvalstromen uit het project (korte vezels en kantgaren) worden gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding. Voor de te ontwikkelen producten is het niet alleen belangrijk dat opnieuw wordt gekeken naar de configuratie en het design, maar ook dat de huidige productieprocessen verder worden geoptimaliseerd en gemoderniseerd. Hiermee wordt beoogd de producten sneller, preciezer, constanter en kwalitatief beter te vervaardigen: een cruciale ontwikkeling om de concurrentie voor te blijven en de kostprijs bij productie in Nederland zo laag mogelijk te houden.

 

De hierboven genoemde activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en OP Oost.

 

nl_NLDutch