Skip to content

PURE NATURE: 100% BIOBASED (BB100)

een procesketen volledig bestaande
uit kunstmatige biobased vezelmaterialen

PURE NATURE: 100% BIOBASED (BB100)

Het belangrijkste doel van het BB100-project is de ontwikkeling van een procesketen volledig bestaande uit kunstmatige biobased vezelmaterialen. Dit omvat niet alleen de verwerking van biopolymeren, maar ook veelgebruikte additieven zoals weekmakers, vlamvertragers, kleurstoffen en kiemvormers. Er zullen volledig biobased garens en textieldemonstranten worden ontwikkeld. Texperium speelt rol in de garenontwikkeling voor de demonstranten.

Zowel Vlaanderen als Zuid-Nederland hebben van oudsher een groot aantal bedrijven die actief zijn in de kunststofverwerkende industrie, met name op het gebied van textiel: Beide regio’s hebben uitgebreide expertise in de ontwikkeling en productie van tapijt en kleding. Tegen 2030 streeft de textielsector ernaar om tussen 20% en 50% biobased materialen in zijn producten te gebruiken. Om dit te realiseren is het voor de textielindustrie noodzakelijk om hoogwaardige vezels en garens te verkrijgen op basis van 100% biobased materialen.

Het project ‘Pure nature: 100% biobased’ heeft als doel duurzame, niet-giftige en biologisch afbreekbare alternatieven te bieden op basis van hernieuwbare grondstoffen. Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, Avans Hogeschool, Centexbel, HZ Hogeschool en de bedrijven De Saedeleir Textile Platform, HemCell en Texperium. Het project resulteert in de ontwikkeling van volledig biobased weekmakers, vlamvertragers, kleurstoffen, stabilisatoren, kleefstoffen en kiemvormers. In textiel zijn kleurintensiteit en stabiliteit bijvoorbeeld de belangrijkste kwaliteitsindicatoren. Biobased kleurstoffen zijn echter in beperkte mate commercieel verkrijgbaar en voldoen vaak niet aan kwaliteitscriteria zoals kleurauthenticiteit.

Dit project richt zich op het ontwikkelen van natuurlijke kleurstoffen van mariene organismen (zoals algen) en landbouwgewassen die (onder andere) sorghum en uienschillen bevatten. De ontwikkelde additieven worden getest in het laboratorium waarin verschillende combinaties worden toegepast via compounding (mengen in gesmolten toestand), extrusie (spinnen tot vezels in gesmolten toestand), coaten, afwerken en verven. Na analyse van de ontwikkelde verbindingen en textielvezels zal een evaluatie worden gemaakt om de meest geschikte chemische technologie te identificeren om volledig (100%) biobased textielproducten op grote schaal te ontwikkelen. Daarnaast worden deze processen op pilotschaal opgeschaald zodat verschillende bedrijven volledig biobased getuft tapijt, kleding, beddengoed en non-woven tapijtruggen kunnen ontwikkelen. Tenslotte worden de biobased additieven, vezels en toepassingen in de verschillende ontwikkelingsfasen door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) onderzocht op hun milieu-impact.

Dit project is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: http://www.grensregio.eu

nl_NLDutch