[:nl]Fiberglass recycling

In samenwerking met Texperium hebben 4 Technasiumleerlingen van het Bonhoeffer College onderzoek gedaan naar het recyclen van glasvezel uit de rotorbladen van windmolens. Op het Technasium voeren leerlingen opdrachten van het bedrijfsleven uit op het gebied van onderzoeken en ontwerpen. Met dit onderzoek heeft het team de eerste prijs gewonnen tijdens INESPO, de nationale projectolympiade op het gebied van duurzaamheid.

Windmolens zijn voor een groot deel gemaakt uit glasvezel, dit zit in de rotorbladen. Omdat windmolens nu op grote schaal worden geproduceerd neemt de komende jaren de lading afval van afgeschreven windmolens snel toe. Dit vormt een forse belasting voor het milieu. Na uitgebreid onderzoek heeft het team een oplossing gevonden voor het recyclen van glasvezel in rotorbladen om dit milieuprobleem terug te dringen.

INESPO is een jaarlijks terugkerende duurzaamheidsolympiade voor leerlingen van scholen uit heel Nederland die de wereld willen verbeteren met hun ideeën. Op de landelijke finaledag, op zaterdag 8 april jl., hebben 50 teams hun werk gepresenteerd aan een vakkundige jury.
Zij beoordeelden de technische en economische haalbaarheid en keken hierbij nauw naar het aspect duurzaamheid.
De jury zag veel potentie in het onderzoek van het viertal en opperde spontaan een aantal mogelijk geïnteresseerde bedrijven.

In 2018 vliegen de leerlingen naar Pittsburgh (Verenigde Staten)  om op INTEL-ISEF 2018 Nederland te vertegenwoordigen op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

 

INTEL-ISEF is de grootste scholierenolympiade ter wereld en ook dit is een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Bij deze wedstrijd komen leerlingen uit 70 verschillende landen en wordt in totaal zo’n $4.000.000 aan prijzengeld weggegeven.

Het komende jaar gaat het team  in samenwerking met Texperium tijd besteden aan extra onderzoek om het idee te optimaliseren, met als doel nog meer componenten te recyclen.
Samen gaan we voor een schonere wereld!

leerlingen Technasium

Op de foto vlnr: Bram Bats, Myrthe van de Velde, Sarah Dahoe en Isa de Haan

Voor meer informatie betreffende dit onderwerp kunt u contact opnemen met Paula Konter; paula.konter@texperium.nl
[:]

Recommended Posts