[:nl]Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek maakte 5 september 2017 bekend dat het onderzoeksproject ‘GoingEcoGoingDutch’ uit de 23 inzendingen die Regieorgaan SIA ontving was genomineerd voor de Raak-award 2017. Als partner van dit onderzoeksproject waren we al trots op de nominatie, maar dat we afgelopen donderdag 30 november 2017 de derde prijs in ontvangst mochten nemen is een bezegeling op al ons harde werk.

Projectpartners van ‘GoingEcoGogingDutch’ werkten vanaf het begin nauw samen aan de ontwikkeling van een circulair proces. Vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven en Hogescholen ArtEZ en Saxion zette zich in voor de productie van een duurzaam en lokaal garen bestaande uit o.a. lokaal geproduceerde hennep en post-consumer jeans. Dankzij deze nauwe samenwerking heeft Texperium een garen kunnen ontwikkelen waarvan weefsels en breisels zijn ontwikkeld die vervolgens verwerkt zijn tot vermarktbare textiel producten. Het doel van het project is een circulaire (Going Eco) en lokale (Going Dutch) productieketen.

Juryoordeel
Uit het juryoordeel blijkt de waardering voor GoingEcoGoingDutch: “Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces. Alle processtappen worden in samenhang onder de loep genomen. De kledingontwerper ging in gesprek met de hennepteler. Ontwerper en breier zaten om de tafel. Studenten deden onderzoek naar technische eigenschappen. Ontwerpend onderzoek in optima forma.”

Partners
Alcon Advies, ArtEZ hogeschool voor de kunsten,  Enschede TextielstadFuture makers, I-didJohan van den Acker, TextielFabriekMoyzoDe Reuver BreifabriekSaxionStexfibersStudio by Judith ter HaarTexperiumTous les ChérisKnit-it

SIA congres
Tijdens het SIA congres op 30 november waren de textiel producten en de processen van GoingEcoGoingDutch te bewonderen. Meer lezen over GpoingEcoGoingDutch en de prijs uitreiking kan via onderstaande link:

http://www.regieorgaan-sia.nl/nieuws/winnaar-raak-award-2017
DP31xN9VQAEJXhkDP53eZZX4AItFmb[:]

Recommended Posts