[:nl]RTL Oost | vrijdag 20 oktober 2017

Defensie kreeg deze week een internationale duurzaamheidsprijs uitgereikt, voor de honderdduizend duurzame handdoeken die zijn gekocht. Die prijs wordt ook in Haaksbergen gevierd, door de mensen van Texperium in Haaksbergen. Het innovatiecentrum voor textielrecycling is één van ontwikkelaars van die duurzame handdoeken.

“We zijn er trots op”, zegt bestuurder Paula Konter van Texperium. “Het is wel ons kindje”, zegt ze over de handdoek. Daarin zit veertig procent gerecycled katoen. In Haaksbergen wordt onderzocht en getest hoe oude stoffen weer een nieuwe toepassing kunnen krijgen.

Eerder werden in Haaksbergen onder meer bedrijfskleding van KLM, pakken van straaljagerpiloten en remparachutes verwerkt tot een nieuw product. De duurzaamheidsprijs voor Defensie kan voor bedrijven of instellingen een motivatie zijn om ook met recycling bezig te gaan, denkt Konter.

“Tijdens de ontwikkeling van de handdoek hebben bijvoorbeeld bouwbedrijven aan de zijlijn meegekeken. Ook zijn er ziekenhuizen die informatie hebben gevraagd over het recyclen van oude stoffen.”

Er is nog veel mogelijk in de sector. Zo is er nog een heel groot percentage recyclebare stoffen, die nodeloos in de verbrandingsoven verdwijnen. Om die materialen een nieuw leven te geven, moet worden samengewerkt tussen de verschillende bedrijven en overheden. Er valt dus nog een wereld te winnen.

De handdoeken die Texperium heeft helpen ontwikkelen
De handdoeken die Texperium heeft helpen ontwikkelen

 

 

Meer lezen;

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/10/18/defensie-wint-prijs-voor-duurzame-textielaankoop

http://www.rtvoost.nl/nieuws/278420/texperium-haaksbergen-trots-op-internationale-prijs-voor-duurzame-handdoeken[:]

Recommended Posts