[:nl]Inmiddels vijf jaar geleden is Open Innovatiecentrum Texperium opgericht om textielrecycling en materiaal hergebruik in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Tot deze tijd werden textiele vezels met name laagwaardig weggezet, dit wil zeggen in bijvoorbeeld de hemels/hoedenplanken en andere isolatie delen van een auto, tot aan isolatie voor wasmachines en dergelijke.

In deze periode hebben wij samen met diverse industriële partners en relaties een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de textiel in Nederland.

Ontwikkelingen
Wij hebben in samenwerking met onze partners al diverse garens ontwikkeld met een hoog content gerecyclede post-consumer textiel, welke nu al industrieel geïmplementeerd worden.
Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking met een Belgische handdoeken fabrikant en een Belgische spinnerij. Door samen de handen ineen te slaan, hebben we naar alle waarschijnlijkheid de meest duurzame handdoek ter wereld ontwikkeld. Deze handdoek bestaat uit ±45% postconsumer katoen.
De kracht van deze ontwikkelingen ligt in de grondstofprijs van gerecycled katoen; hierdoor is het mogelijk tegen een aantrekkelijke en concurrerende prijs deze handdoek in de markt te zetten.
Één kilo katoen verbruikt 7.000 tot 10.000 liter water, dus de milieubesparingen zijn groots.

Samenwerkingen
Omdat wij deze ontwikkelingen en innovaties niet alleen kunnen realiseren werken wij nauw samen met diverse textiel machine producenten/spinnerijen/weverijen en ontwikkelaars in binnen maar vooral in het buitenland.

Onderwijs
Tevens speelt de aansluiting met het technische textiel onderwijs een belangrijke rol binnen onze organisatie zo werken wij samen met Saxion Enschede, ROC de Mare Enschede, Artez, Fach Hoch Schule NiederRhein in Mönchen Gladbach even als met diverse andere kennis instituten in België, Frankrijk en Duitsland. Texperium is dan ook een erkend leerbedrijf.

Vragen vanuit het bedrijfsleven
Wij merken dat er veel aandacht is voor textielrecycling en de transitie naar een circulaire economie.
Ook binnen het bedrijfsleven is hier veel aandacht voor.
De vragen vanuit het bedrijfsleven zijn erg divers; van het ontwikkelen van garens/doek voor diverse toepassingen, zoals o.a bedrijfskleding, tot het recyclen van glasvezel en het hergebruiken van eigen vezels/textiele grondstoffen.

De vraag is niet alleen toegenomen in Nederland, organisaties wereldwijd vragen onze expertise hierin. Wij zijn betrokken in projecten om fabrieken op te zetten en dit hele project te begeleiden, om lokaal textiel te recyclen, waarbij niet alleen de milieu doelstelling een belangrijk onderdeel is, maar ook het creëren van extra lokale werkgelegenheid onder goede werkomstandigheden.

Technicum
Om deze ontwikkelingen te kunnen versnellen hebben wij het Texperium Technicum heringericht waarbij de mechanische textielrecycling van post-consumer textiel centraal staat.
In ons technicum van ca. 750 m2 beschikken wij over diverse vezel openingstechnieken voor post-consumer textiel.
Daarnaast beschikt Texperium over een Trutzschler CL-C4 ,een vezel voorbereidingsmachine, en een 2-tal kaarden om de materialen te testen voor het spinnen van garens met een hoog content gerecyclede vezels.
Voor de verwerking van non-wovens en laminaten beschikken wij over een multifunctionele kalander eventueel in combinatie met keramisch infrarood.
Om de herwonnen vezels weer tot een kwaliteitsgaren te spinnen beschikken sinds kort ook over een speciale Schlafhorst spinmachine met 24 spinboxen, voor de verwerking van gerecyclede vezels tot garens.
Tevens kunnen wij de ontwikkelde garens in-house verwerken in test breisels en weefsels.

Wij werken op “niet industriële schaal”, dat wil zeggen dat wij binnen Texperium ontwikkelen en innoveren, zodat daarna deze ontwikkelingen over kunnen worden genomen en op industriële schaal binnen het bedrijfsleven kan worden geïmplementeerd.[:]

Recommended Posts