[:nl]De Twentse Textielcirkel heeft studenten ‘Mode en textiel’ van ROC van Twente de opdracht gegeven een tas te ontwerpen van gerecycled textiel. Zeven groepen hebben hun ontwerp gepresenteerd bij Texperium in Haaksbergen. De jury bestond onder andere uit ontwerper Bas Kosters.

De opdracht was om een big shopper te ontwerpen van gerecycled textiel. Voor de uitvoering van de tas ontvingen de studenten een viltachtige stof in vier verschillende kleuren, die gemakkelijk is te verwerken en niet rafelt. Het vilt bestaat voor 85% uit textiel, ingezameld door de Twentse Textielcirkel en afkomstig uit de textielcontainers in Twente. Het winnende ontwerp van Kitty Berger en Tuan Nguyen blonk uit in functionaliteit, design en de achterliggende gedachte: het materiaal komt goed tot zijn recht, de tas is makkelijk in gebruik en de tas spreekt een brede doelgroep aan. De tas wordt direct in productie genomen en ligt voor het eind van het jaar in de kringloopwinkels van Het Goed en De Beurs in heel Twente. Hiermee spelen de kringloopwinkels in op het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes per 1 januari 2016.

Unieke samenwerking
De Twentse Textielcirkel is een samenwerking tussen Twente Milieu, VAR|Frankenhuis, Texperium en de kringloopwinkels van Het Goed en De Beurs. Doel van de Twentse Textielcirkel is om de hoeveelheid textiel in het restafval te verminderen. Textiel hoort niet in de grijze container, maar in textielcontainers in de regio. Hiertoe behoort ook woningtextiel en kapotte kleding.[:]

Recommended Posts