[:nl]Texperium zoekt altijd nieuwe uitdagingen en dit keer niet in het recyclen van oud textiel maar in het beginnen van een opnieuw ontdekte natuurlijke vezel, namelijk vezelhennep. Deze uitdaging wordt aangegaan met een aantal andere bedrijven waaronder Stexfibres en Pantanova.

Nu ben ook ik, Laura Gervedink Nijhuis, hierbij betrokken. Als derdejaars student Technische Commerciële Textielkunde leer ik op school natuurlijk veel over de textiele processen en verwerkingen. Dit is dan helaas wel alleen theoretisch. Daardoor probeer ik bij mijn stage zo veel mogelijk ook praktische kennis te verkrijgen.

Mijn interesse in de textielindustrie ligt bij het verwerken van natuurlijke grondstoffen en duurzaamheid. Dit omdat ik vind dat duurzaamheid de toekomst heeft. Elke industrie heeft te maken met afval, opgebruikte grondstoffen en overschotten in productie. Vroeger dacht niemand hierbij na, want dat zijn zorgen voor de toekomst.

Dit kunnen we alleen niet altijd blijven denken en dus vind ik dat het moment daar is om een keer de cycli te doorbreken. Hierdoor ben ik terecht gekomen bij Texperium en bij het vezelhennep project. Vezelhennep lijkt voor als nog een goede vervanger te kunnen worden voor katoen. Het heeft eigenschappen die veel voordeel heeft als wordt gekeken naar de milieubelasting.
.
Katoen heeft bijvoorbeeld veel pesticiden nodig om te kunnen overleven op het land, de vezels worden aangetast door verschillende insecten dus zijn de pesticiden een noodzaak. Bij de hennepvezel ligt dit anders. De planten groeien namelijk zo dicht naast elkaar dat het onkruid geen kans krijgt om te groeien. Het dicht op elkaar groeien van hennep heeft ook nog het voordeel dat op een kleinere oppervlakte meer geteeld kan worden. Dit is voordelig voor de boer omdat hij op een kleiner stuk land meer kan verbouwen dan voorheen.

Ook in het opzicht van waterbesparing zit je met de hennepvezel goed. Doordat het katoenverwerkingsproces zoveel water nodig heeft, zijn er gebieden in de wereld waar water tekorten zijn ontstaan. De oplossing zou de hennepvezel kunnen zijn. Deze verbruikt een stuk minder water bij het verwerkingsproces tot garens. Verder is hennep ook sterker en beter vocht opnemend in vergelijking met katoen.

Nu is natuurlijk de vraag wat wij als Texperium met deze vezel gaan doen. Wij zijn van plan om van deze hennepvezel een geschikt garen te maken voor de textielmarkt. Hierbij stellen wij onszelf eisen, want het product moet klaar zijn voor de markt. Wij vinden dat ons garen een bepaalde mate van fijnheid, zachtheid, sterkte en egaliteit moet bevatten. Door testen uit te voeren op een eigen productielijn zullen wij tot een kwaliteit vezel en garen komen. Momenteel zijn wij druk met de testfase en testen wij door onze productielijn verschillende behandelde vezels. Hierdoor hopen wij uit te vinden wat de optimale behandeling is voor de hennepvezel.

http://stexfibers.com/
http://pantanova.nl/[:]

Recommended Posts